Ortodonti Nedir?
Ortodonti Nedir?
Ankara Ortodonti Uzmanı
Diş ve çene yapısında meydana gelen bozuklukları tespit eden ve tedavisinde önemli bir etkiye sahip olan ortodonti, diş hekimliğinin en önemli dallarından bir tanesidir. Özellikle dişlerdeki çarpıklık ve uyumsuzlukların düzeltilmesinde tercih edilen bu tedavi, dişlerin ağızda en doğru pozisyonda yer almasını sağlamaktadır. İşte bu sebeple son dönemde sıkça tercih edilen bir diş hekimliği dalıdır. Peki, ortodonti nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Ankara ortodonti ve daha pek çok konudan içeriğimizde bahsedeceğiz.
Ortodonti Nedir?
Çocuklarda ve yetişkinlerde tercih edilebilen diş tedavilerinden bir tanesi olan ortodonti; çocuklarda çene yapısının gelişimini sağlayan, yetişkinlerde ise dişlerdeki düzensizlik, çarpıklık ve uyumsuzluğu tedavi eden bir diş hekimliği dalıdır. Tedavinin gerçekleştirilmesi ile diş ve çene yapısında düzelmeler meydana gelmekte, dişlerin kapanışındaki problemler giderilmekte ve estetik bir diş yapısı ortaya çıkarılmaktadır.
Şimdi diş hekimliğinin en önemli dallarından bir tanesi olan ortodonti hakkında çeşitli detaylardan bahsedelim.
- Çenenin ileride ya da geride olması, dişlerin çarpık olması ya da ağızda uyumsuzluk yaşanması gibi durumlarda tercih edilen bir tedavidir.
- Estetik gülüş tasarımıalanının en önemli tedavilerinden bir tanesi olup, estetik diş hekimliği alanları arasında yer almaktadır.
- Kelime anlamı “düzgün diş” şeklinde ifade edilse de yalnızca diş değil çene ve yüz bozukluklarının giderilmesinde de tercih edilmektedir.
- Dişlerin düzgün bir kapanışa sahip olmasına yardımcı olduğu için yemek yeme, konuşma ve çiğneme gibi davranışların düzene girmesini sağlamaktadır.
Ortodonti dalı hakkında bilinmesi gerekenlerden bazıları yukarıdaki gibidir. Peki, ortodonti nelerle ilgilenir? Şimdi bundan bahsedelim.
Ortodonti Neye Bakar?
Her ne kadar estetik açıdan diş yapısının düzeltilmesi konusunda öne çıkan bir diş hekimliği dalı olsa da zorunluluk durumunda da tercih edilir. Yani kişinin diş sağlığı için gerekli bir uygulamadır. Peki, ortodonti hangi durumlarda kullanılır?
- Çene ve yüz yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi,
- Dişteki çarpıkların düzeltilmesi,
- Diş kapanışındaki düzensizliklerin ortadan kaldırılması,
- Dişlerin uyumsuzluklarının giderilmesi,
- Genetik ya da sonradan oluşan dişteki yapısal bozuklukların ortadan kaldırılması,
- Parmak emme vb. kötü alışkanlıklar sebebiyle bozulan diş yapısının onarılması ve
- İleri ya da geri çene yapısının düzeltilmesi gibi problemlerin tedavi edilmesinde ortodonti tercih edilmektedir.
Yemek yeme, konuşma ve çiğneme gibi davranışların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine engel olan durumları tedavi eden alan olarak dikkat çeken ortodonti, ilgili alanda uzman olanlar tarafından gerçekleştirilen tedavileri içermektedir.
Ortodonti Uzmanı Kimdir? Diş Hekimi ile Arasındaki Fark
Diş, çene ve ağız yapısındaki çarpıklık, düzensizlik ve uyumsuzlukların tespitini gerçekleştiren ve tedavisini yapan eğitimli diş hekimlerine verilen isim, ortodontist olarak bilinmektedir. Diş hekimliği, kişinin diş ve diş eti yapısı ile ilgilenirken, özel olarak eğitimler alan ortodontistler, diş ve diş etinin yanında çene ile ağız yapısındaki düzensizliklerle de ilgilenmektedir. Diş hekiminin aynı zamanda ortodonti uzmanı olabilesi için belirli sürelerdeki eğitimleri tamamlayıp, ilgili belgeleri almaya hak kazanması gerekir. Peki, ortodontistlerin görevleri nelerdir?
- Diş hareketlerini kontrol edip, diş yapılarını incelemek,
- Çarpık ve düzensiz olan dişlere diş teli takmak,
- Dişlerin kapanışındaki bozuklukları tespit edip, tedavisini gerçekleştirmek,
- Çenenin ileride ya da geride olması durumunda, çene yapısını düzenleyici tedaviler uygulamak,
- Diş yapısındaki bozuklukları tespit etmek ve diş problemleri ortadan kaldırmak, ortodonti uzmanlarının görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.
Yukarıdaki tedavileri gerçekleştirebilmek için diş hekimlerinin belirli sürelerde verilen eğitimleri başarıyla tamamlaması ve deneyim sürecini atlatması gerekir. Peki, diş hekimi ile ortodontist arasındaki fark nedir? Diş hekimleri diş ve diş eti yapısındaki bozuklukları düzeltmek, eksik dişleri tamamlamak ve diş estetiği gerçekleştirmek gibi tedavileri yapma becerisine ve sorumluluğuna sahipken, ortodontistler bunlara ek olarak çene ve ağız yapısındaki bozuklukları gidermekte, dişlerdeki düzensizlikleri ortadan kaldırmaktadır.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Nasıl Yapılır?
Dişsel ve aynı zamanda iskeletsel problemlerin tespit edilmesi ve kişinin sağlığı açısından önem sırasında göre tedavisinin gerçekleştirilmesi, ortodonti tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Ortodonti tedavisi nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Genellikle tedavi süreci kontrol, tespit ve tedavi aşamalarından oluşsa da asıl önemli olan konu, ortodontistin tespiti ve kişinin diş, çene ve ağız yapısı hakkındaki tespitleridir. Peki, ortodonti tedavisi nasıl yapılır? Şimdi bu konunun önemli adımlarından sırasıyla bahsedelim.
- Öncelikle çeşitli problemler sebebi ile ortodonti uzmanına başvuran kişinin ilk muayenesi gerçekleştirilir. Bu muayenede ortodontistin çeşitli tespitleri olur ve tetkikler yapılması gerekiyorsa, ilgili tetkikler gerçekleştirilerek daha somut sonuçlar elde edilir.
- Ardından hastanın ağız, çene ve diş yapısının röntgeni çekilir. Bu röntgen ile var olan problemler tespit edilir. Genellikle pek çok problem bir arada olduğundan, önem sırasına göre hareket edilmesi gerekecektir.
- Sonrasında hastanın diş ve diş eti yapısında problemler varsa onlar giderilir ve iyileşmesi beklenir.
- Ardından ortodontik açıdan hangi problemler varsa, o probleme odaklı olarak tedavi gerçekleştirilir.
- Tedaviden önce lokal anestezi, genel anestezi ya da sedasyon yöntemlerinden en uygun olanı kullanılır ve bu şekilde hastanın acı duyması önlenir.
- Çarpıklık, düzensizlik, uyumsuzluk, çene geriliği ya da ileride olma durumu gibi pek çok ortodontik problemin tedavi edilmesi, uzmanın planlaması sayesinde gerçekleştirilir.
Çoğu durumda diş, diş eti, çene ve ağız yapısındaki problemler hastanın hayatını zorlaştırır ve çiğneme, yemek yeme ile konuşma gibi davranışların gerçekleştirilmesi güçleşir. Bazı durumda ise hayatı zorlaştırmasa da estetik olmayan bir görüntü oluşturduğu için ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulur. Ancak her iki durum da ortodonti alanına girer ve uzman bu alanda hastanın ihtiyaçları doğrultusunda en uygun tedaviyi sunar. Ortodonti neye bakar? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir.
Ortodonti Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Gelişme çağında olan çocuklar ve yetişkinler için uygun olan ortodonti tedavisi, pek çok farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda çene yapısının gelişememesi ya da genetik aktarım sonucunda diş yapısında düzensizlik olması, ilgili tedaviyi gerektirir. Yetişkinlerde ise genetik aktarım sonucunda ya da sonradan oluşan diş, diş eti, çene ve ağız problemlerin tedavisinde tercih edilir. Çarpıklık, düzensizlik, çenenin olması gerektiği gibi kapanmaması ve çenenin ileride ya da geride olması gibi durumlarda tedavi ön plana çıkar. Ancak tedavi çocuklukta ve yetişkinlikte de uygulandığı için oldukça dikkat çekici bir rol üstlenmektedir.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çok kapsamlı bir diş hekimliği alanı olduğundan, ortodontik problemlerin kapsamı son derece geniştir. Bu nedenle yapılacak işlem her hastada aynı olmadığından ortalama bir süreden bahsetmek mümkün değil. Ancak bazı problemlerin düzelme süresi 1 yıl olabilirken bu süre 5 seneye kadar çıkabilmektedir. Özellikle çenenin ileride ya da geride olması durumunda tedavi çok uzun sürebilmektedir. Ayrıca çarpık dişlere tel takma ve bunun iyileşme süreci hem çok zorlayıcı olmakta hem de yıllarca sürebilmektedir. Ancak uzman ortodontist tarafından tüm adımlar en doğru şekilde uygulanırsa, bu süreç hasta için zorlayıcı geçmez. Peki, tedavinin çeşitleri nelerdir?
Ortodonti Tedavisi Çeşitleri
Hastanın ağız, çene, diş ve diş eti yapısındaki problemlerine bakıldığında, tedavi sürecinin her hastada aynı şekilde ve aynı yöntemle ilerlemesi mümkün değildir. Bu nedenle ortodonti tedavisinin farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:
- Şeffaf Plaklar (Invisalign)
- Sabit Apareyler
- Hareketli Apareyler
- Çenelikler
- Yüz Maskeleri
Ortodontik problemler ile karşı karşıya kalanlar için ön planda olan tedaviler, farklı şekillerde gerçekleştirilir. Bu tedavilerden uygun olanları sayesinde hastanın ağız ve diş hijyeni sağlanır, çarpıklıkların düzeltilmesi mümkün olur ve daha estetik bir diş yapısı elde edilebilir. İşte bu sebeple estetik diş hekimliği alanında ortodonti tedavisinin de yeri son derece önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Fiyatları 2023
Diş, diş eti, çene ve ağız yapısında çeşitli bozukluğun olduğu durumlarda ön plana çıkan ortodonti, bir diş hekimliği dalıdır. Ortodonti nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Yalnızca diş ve diş eti ile ilgilenilmediğinden, bu alanın uzmanları da ortodontist ya da ortodonti uzmanı olarak adlandırılır. Peki, ortodonti tedavisi fiyatları ne kadar? Neye göre belirleniyor?
- Ağız, çene, diş ya da diş eti yapısındaki problemler,
- Problemin boyutu,
- Tedavi süresi,
- Uygulanacak tedaviler,
- Kullanılacak malzemeler ve
- Estetik gülüş tasarımı gibi faktörlere dikkat edilerek ortodonti tedavisi fiyatları 2023yılında belirlenmektedir.
Fiyatlar her uygulamada aynı olmadığından, mutlaka ortodontist ile bu konuda görüşme gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için Sevgi Savaş Akbaş ile iletişime geçerek tüm detayları öğrenebileceksiniz.
Ankara Ortodonti Tedavisi
Ortodonti Ankara gibi şehirlerde ön planda olan, diş sağlığı ve estetik açıdan tercih edilen diş hekimliği dallarından bir tanesidir. Bu nedenle Ankara ortodonti tedavisi için en doğru klinik ve uzmanlar tercih edilmelidir. Sevgi Savaş Akbaş ise çene, ağız, diş ve diş etinde bulunan problemleri tespit edip, tedavisini gerçekleştirdiğinden, sağlığınız ve görünümünüz açısından en doğru klinik tercihinde bulunmuş olacaksınız. Hemen Ankara ortodonti uzmanı sayesinde diş ve çene yapınızdaki problemlerden kurtulmak isterseniz iletişime geçebilir, süreci öğrenip randevu oluşturabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız ortodonti nedir? Ortodonti tedavisi ve Ankara ortodonti konularından bahsettiğimiz içeriğimizi burada sonlandırıyoruz.