Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the betterdocs domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/sevgisavas.com/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Dişhekimliğinde Vizajizm Uygulamaları ile Estetik Dişhekimliği Tedavi Konsepti - Sevgi Savaş Akbaş
Bruksizm Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Kasım 20, 2023
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Kasım 22, 2023
Bruksizm Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Kasım 20, 2023
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Kasım 22, 2023

Dişhekimliğinde vizajizm uygulamaları ile estetik dişhekimliği tedavi konsepti

Vizajizm, Fransızca visage yani “yüz” kelimesinden gelir.En yalin anlamIyla  Tüm güzelliği ortaya çıkartma sanatıdır.

Bu kavram  İlk olarak 1930’lu yılların başında  mimarlar ve kuaförler  tarafından kullanılan  bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır vizajizm le ilgili  ilk kayıt 1936 yılında Bütünsel  güzellik kavramını   tutkuyla savunan kuaför ve makyaj sanatçısı Fernand Aubry, adınadır. vizajizmin diş estetiğinde uygulanabileceğini ilk düşünen ise Brezilyalı diş hekimi Braulio Paolucci olmuştur. Paolucci, vizajizmle günümüzde uygulanan standart gülüş tekniğine, kişinin sadece dış görünüşünün değil; psikolojik yapısı, davranış kalıpları ve yerleşik alışkanlıkların da dahil edildiği calışmalarla vizajizst  dişhekimliğinin öncüsü olmuştur.

 Vizajizm sanatı ile  tasarlanan kişisel imaj ve özelleştirme; kişiliğin olumlu özelliklerini  ifade eden görsel çözümleri  aramayi hedefler. Bunun için çizgiler, şekiller ve renkler gibi görsel sanatsal dil öğelerinin bilinçli kullanımı yapar. Bu profesyonel teknikler tuhaflıkları, arzuları ve kişisel ihtiyaçları ile değerlendirip hastaya daha iyi bir anlayış la bunları sunmayı , ve ancak bu sekilde düzeltici çözüm önermeyi amaçlayan bir danışmanlıktır, bu çalışma yöntemi  ile kisinin temel niteliklerini  yansıtan  gülüş tasarımı sayesinde hastalarına özel çözümler arayan, diş hekimliği yaklaşımı alanında yeni bir profesyonel yoldur..

Visajizm kavramının temeli güzelliğin; bir kişinin iç özellikleri ile estetik uyumunun  ifadesi olduğudur.

Visajizimin yeni teknikler öğrenmeyi  gerektiren, yeni bilgi ve değişim işlemleriyle kazanılan  felsefesi vardır. Bu radikal değişiklikler tüm güzellik uzmanlarının köklü paradigmalarının derinden kırılması  demektir.Paradigmalar, düşünce ve eylemleri organize etmek için yardımcı, desen veya model haline dönüşmüş düşünce formlarıdır, ancak diğer yandan, yeni fikirleri ve yaratıcı düşünmeyi asimile ederek sınırlayan bir engelidir.

 Paradigmalardan  biri ;kisinin güzel olmak için güzel olmak zorunda olduğudur ve bu nedenle bunun sadece bir estetik sorun olduğudur. Vizajizm de ise; güzellik; bir kişinin iç özellikleri ile estetik uyumunun ,ifadesidir.
1930 larda vizajimin onde gelen uygulayacilarindan vizajist
 Fernand Aubry soyle der: “Güzellik olmadan hiçbir kadın, henüz ortaya konamamıştır sadece güzellikler vardır.”
Estetik duygusu olan herkes sadece görüntünün güzelliğin ifadesinde yeterli olmadiginin farkındadır
Bu nedenle, güzellik oluşturmak için sadece estetik düşünmek ve doğru şekillerle  fiziksel özellikleri dengelemek yeterli değildir. Kişinin sahip olduğunu  kaliteli bir sekilde ifade etmek gerekir.  yaşam tarzı, kişiliği, kişisel ve profesyonel ihtiyaç ve tercihleri, ilk önce kisinin kim olduğu  hakkında düşünmek gerekir.

Görüntünün aşırı değerlenmesi  çağdaş dünyanın en önemli özelliklerinden biridir. İnsanlar görüntüsü ,kişisel refahı ve  profesyonel başarısı  yoluyla sosyal kabulun gücünü tanımış ve giderek kendi görünümünü iyileştirmek için tıp ve estetik tüm alanlarda prosedürlere başvurmaya başlamışlardır gülümseme ile güzelliğin bütünleştiği  diş tedavileri de  hastalar tarafından yüksek talep gorur hale gelmiştir.

Visajist Diş hekimi   başlangıç ​​alanı olan ağzın; kisinin kişiliği ve görüntüsü ile uyumlu hale getirilmesini hedefler. Bu anlamda vizajist diş hekimi ;en ileri malzeme ve teknikleri ile çalışarak sadece  güzel bir gülümseme degil  kisinin yüz hatları ve  kişiliğinin özellikleri ile uyumlu güzel bir gülümseme yaratır.

Kisinin Yüzünün bölümlere ayrılmış hali; Alın bölgesi , burun bölgesi , dudak bölgesi, çene bölgesi  karakteri, yerleşik davranış kalıplarıyla  ,ilişkileri ve yaradılışıyla  ilgili çok sayıda ipucu verir, vizajist bir yaklaşımla  Kisiler dişlerini yaptırırken sadece kisinin  saç modeli değil o saçı nasıl geriye attığıda önemlidir … Gözünün  yapısı dişlerin şekillendirilmesinde çok değerlidir  ama kisini nasıl baktığı ve o gözü nasıl kırptığı da ihmal edilmez.Peki tüm bu tedavi planlaması  visajist dişhekimi tarafından nasıl uygulanır?


 1-   İlk olarak hastanın yüzünün fotoğrafı çekilir
 2-   Hastayla temel karakter özellikleri ile arzu ve isteklerini ifadeye yönelik bir görüşme yapılır.
 3-  3 boyutlu gülüş tekniği ile hastalar kendilerine en uygun seçeneğe doktorları ile ortak karar verir Gerekirse yüzünde 3 boyutlu görüntüsü üzerinde plastik cerrahla da konsültasyon yapılarak  uygun alternatifler tespit edilir bu bir harmonizasyondur. Tek basına  dişin ; tek basına  bir burunun  yada tek basına bir kepçe kulağın düzeltilmesi bazen yeterli  olmayabilir.
Hastalar  hakkında elde edilen tüm bilgiler  yapılacak tedavide kullanılır. Sonuç tüm ekiple hastayla paylaşılır…
 4-      Hasta hakkında elde edilen tüm bilgi ve özellikler gerçekleştirilecek tedavide kullanılır
 Alinan fotoğraflar ve yapılan analiz sonucunda kişinin  karakterinin güçlü, dinamik, hassas ya da sakin yapısı ortaya çıkar Kişinin aldığı kültür, eğitim, din ve deneyimleri kişiliğinin   bir parçası olarak görülür.Kişinin kim olduğunu görerek ve duyguları ön plana çıkararak hastaların arzularını yüzlerine yansıtmalarını saglayacak estetik düzenlemeler yapılır. Örneğin  inatçı biriyse diş tasarımı bu özelliğine göre yapılabilir; daha sert hatlarla bu özellik tasarıma yansıtılır. Eğer, “Aslın dakisi  ben inatçı yönümü törpülemek ve daha ılımlı biri olarak görünmek istiyorum” diyorsa daha yumuşatılmış hatlara sahip  bir tasarımla buluşur .

Bir başka örnek ;mesela kisinin Alnı ile ilgili  oranlamalar normaldir ama amimik kaslarını çok fazla kullanıyordur  bu durum; belki kisinin çok daha fazla yaslı görünmesine sebep oluyordur..estetik düzenlemesi  bu bölgeye de müdahaleyi icerecek sekilde planlanır ve islem estetik cerrahla  birlikte yapılır.

 Elde edilen veriler fotograflar ve  modeller tartışmaya açılır. Burada  diş hekimi, plastik cerrahınız ,hasta , hatta laboratuarınız,  herkes fikrini ortaya atar ve sonucunda 3 boyutlu bizim ne istediğimize dair maketler ortaya çıkar…Burada amaç  sadece mekanik estetik değil; kişinin ruhunu da yapısını da içeren onu yansıtan estetik uygulamalar planlanır.
Bu yöntemde önemli olan kişinin hislerinin hissettiklerinin ve duygularının yansıtılması ve ekibinde bunu hissedebilmesidir.
Bu tür çalışmalar bir nevi dishekimliğinde Haute couture dental  dizayn dönemini başlatıyor.

Vizajizm estetik diş hekimliğininde; gelecekte belki de  diş hekimliğinin  içerisindeki diğer  bilim  dalları gibi başlıbaşına bir bilim  dalı olacaktır.; Yapılan uygulamaların hastanın gülüşüne ve   yüzüne  nasıl bir anlam kazandırdığının farkında  olmamızı sağlayacaktır.


Sonuçta…. Yeni gelişen  kişiye özel  vizajizm kavramı; yüz uygulamaları: protezler; içerisinde; diş doktorunun plastik cerrahın hastanın laboratuvarın vb tüm  bu konuda çalışanların katkısını içeren  bir multidisipliner yaklaşım olduğudur.